Rabu, 18 Februari 2015

HARI PELANCARAN EKOSISTEM KONDUSIF SEKTOR AWAM ( EKSA )
SERI ISKANDAR, 17 FEBRUARI 2015 - Bagi memastikan Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar sentiasa mengamalkan persekitaran Ekosisten Kondusif Sektor Awam(EKSA) dan mencapai ke arah pensijilan EKSA di bawah MAMPU, Jawatankuasa Induk EKSA telah mengadakan Majlis Pelancaran Ekosistem Kondusif Sektir Awam (EKSA) pada 16 Februari 2015 jam 10.00 pagi bertempat di Dewan Dato Maharajalela. Majlis ini telah diserikan dengan kehadiran Tn. Hj. Fisal Bin Ramli, Tuan Pengarah, IKBN... Seri Iskandar diiringi En. Amir-Kharul Bin Daud, Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan Latihan dan bersama Cik Malarwilly a/p Supramaniam, Ketua Unit Kewangan serta para pelajar dan pekerja syarikat pembersihan.

Majlis ini telah dirasmikan oleh Tn. Hj. Fisal Bin Ramli, Pengarah, IKBN Seri Iskandar sebagai mercu tanda pelaksanaan amalan EKSA di sini dan ke arah pencapaian pensijilan EKSA di bawah Unit Pemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU). Selaian itu, penyampaian sijil Pengiktirafan Pelaksanaan Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) telah diadakan ekoran daripada pelaksanaan Jawatankuasa Audit Dalaman EKSA yang lalu. Di antara ialah anugerah sektor terbaik jatuh kepada Bahagian Pentadbiran Dan Kewangan, Bilik Terbaik jatuh kepada Bilik Tuan Pengarah, Ruang Kerja Terbaik jatuh kepada Cik Yeow Ying Ying, Bahagian Terbaik jatuh kepada Perpustakaan, Tandas Terbaik jatuh kepada Tandas Bahagian Pentadbiran, Sudut EKSA Terbaik jatuh kepada Sektor Blue Iris, Go-Green jatuh kepada Zon Hijau Asrama Tun Fatimah dan Perkhidmatan Kontraktor Terbaik jatuh kepada Syarikar Arwana Emas Sdn. Bhd.

Majlis diteruskan lagi dengan penyampaian Bunting EKSA kepada sektor-sektor iaitu Sektor Orchid, Sektor Lavender, Sektor Sunflower, Sektor Phal dan Sektor Blue Iris serta disusuli dengan tayangan montaj pelancaran. Penyerahan Bunting EKSA tersebut adalah sebagai amanat Tuan Pengarah ke arah pensijilan EKSA tercapai. Sesi taklimat Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) telah diadakan di mana Jawatankuasa Latihan menjemput penceramah dari Jabatan Kehakiman Mahkamah Syariah, Perak oleh Cik Multazimah Binti Rafie. Majlis tamat jam 12.00 tengahari