Khamis, 8 November 2012

PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA AMALAN 5S KALI KE 4


KBN SERI ISKANDAR, 7 NOV 2012 - Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar ( IKBNSI ) telah membuat perubahan membudayakan perkhidmatan ke arah mengimplementasikan persekitaran berkualiti amalan 5S. Jesteru itu, satu program gotong-royong perdana kali ke 4 telah diadakan pada 10 Oktober 2012 merangkumi semua bahagian dan sektor. Program ini melibatkan seluruh warga IKBNSI sebagai penaraju kepada keadah paling efektif untuk memotivasikan pegawai dan pelajar serta meningkatkan produktiviti dalam sesebuah persekitaran kerja dilaksanakan secara sistematik. Program gotong-royong perdana ini adalah merupakan satu langkah bagi mempraktikkan amalan 5S untuk menzahirkan kecekapan dan keberkesanan IKBN Seri Iskandar ke arah identiti korporat dalam aspek pengurusan persekitaran kerja yang cemerlang, indah dan kondusif.
                 Satu majlis perasmian telah diadakan di mana Tuan Pengarah, Tn. Hj. Fisal Bin Ramli diiiringi oleh  Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan Pelajar, En. Amir-Kharul Bin Daud  bersama Timbalan Pengarah, Bahagian Hal Ehwal Pelajar, En.Mohd Adzlee@Lee serta pegawai dan pelajar hadir di majlis tersebut. Ucapan kata-kata perangsang dan semangat telah disampaikan oleh Tuan Pengarah sebelum program gotong-royong perdana dijalankan. Tujuan utama program ini dijalankan adalah untuk persediaan menghadapi pra audit dari pihak MPC pada 08 November 2012 bagi memperbaharui sijil amalan 5S yang bakal tamat tempoh pada 11 Oktober 2012.

Para pelajar berkumpul di dalam Dewan Dato Maharajalela bagi mendengar amanat yang disampaikan oleh Tuan Pengarah, Tn. Hj. Fisal Bin Ramli.

Koordinator Amalan 5S En. Amir-Kharul Bin Daud memberikan kata-kata semangat dan perangsang sebelum memulakan program gotong-royong.


 Para pelajar telah dibahagi-bahagikan mengikut mengikut sektor masing-masing.


Pelajar bertungkus-lumus membersihkan gerigi pintu pejabat Cawangan Pembangunan Dan Penyelenggaraan Aset


Pelajar sedang membersihkan bilik kuliah dan menyusun kerusi mengikut tanda petak  yang telah dibuat


En. Amir-Kharul Bin Daud tidak ketinggalan membersihkan dan melebel semula ruang kerja di pejabat.


Tuan Pengarah, Tn. Hj. Fisal B. Ramli turut memantau kawasan dalam program gotong-royong yang dijalankan.


Pekerja pembersihan tidak ketinggalan turut membantu terlibat dallam program gotong-royong