Jumaat, 9 November 2012

PENSIJILAN SEMULA AMALAN 5S KALI KEDUA BAGI IKBN SERI ISKANDAR

 
SERI ISKANDAR, 8 NOV 2012 - Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar telah berlangsung Audit Persijilan Amalan Persekitaran Berkualiti Amalan 5S oleh pihak Malaysia Produktiviti Corporatioan ( MPC ) pada 08 November 2012 jam 09.00 pagi bertempat di Bilik Mesyuarat. Ketibaan pegawai dari pihak MPC telah disambut oleh Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan Latihan, En. Amir-Kharul Bin Daud selaku koordinator amalan 5S dan semua Jawatankuasa Induk dan Pelaksana. Majlis dimulakan dengan ucapan kata-kata aluan oleh koordinator amalan 5S En. Amir-Kharul Bin Daud dan seterusnya tayangan montaj IKBN Seri Iskandar serta aktiviti amalan 5S. Majlis diteruskan dengan taklimat pelaksanaan amalan 5S yang telah disampaikan oleh Ketua Jawatankuasa Latihan, En. Abdul Rahim Bin Basri bagi memberikan secara keseluruhan semua aktiviti dan pelaksanaan amalan 5S IKBN Seri Iskandar dijalankan.

      Majlis diteruskan dengan sesi pemeriksaan dokumentasi amalan 5S oleh pegawai audit. Semua dokumen induk dan pelaksana diperiksa bagi memenuhi kriteria pensijilan amalan 5S dan disusuli dengan lawatan ke semua zon yang diiringi oleh koordinator amalan 5S IKBN Seri Iskandar bersama ketua unit setiap zon. Sesi taklimat penutupan audit telah diadakan pada jam 12.30 tengahari di mana wakil MPC telah membentangkan hasil laporan audit terhadap semua pemerhatian yang dijalankan. Secara keseluruhan Audit Pensijilan Amalan 5S kali kedua dengan memperolehi pencapaian yang cemerlang. Tahniah dan syabas diucapkan kepada seluruh warga IKBN Seri Iskandar kerana mengekalkan prestasi pelaksanaan amalan 5S dan diharapkan prestasi ini dipertingkatkan lagi di masa akan datang.
 
 
Sesi taklimat kepada semua ketua sektor dan jawatankuasa Induk Amalan 5S oleh Pegawai Audit 5S dari pihak Malaysia Produktivity Corporation ( MPC ) sebelum memulakan pengauditan.


Pn. Norhasimah Binti Ibrahim membuat pemeriksaan dokumen induk Jawatankuasa Latihan dan sesi soal jawab kepada En. Abdul Abdul Rahim Bin Basri selaku Ketua Jawatankuasa Latihan.

 
Ketua Jawatankuasa Audit Dalaman 5S En. Mohd Adzlee@Lee memberi taklimat kepada Pn. Norhasimah Binti Ibrahim mengenai pelaksanaan amalan 5S di Makmal Multimedia.


En. Ahmad Fairuz Bin Saad selaku Ketua Sektor 4 menunjukkan hasil inovatif amalan 5S oleh pelajar kepada Pegawai Audit MPC.

Cik Gayathiri a/p Jaya Krishnan memberikan penerangan sudut amalan 5S. 

Cik Gayathiri a/p Jaya Krishnan menunjukkan hasil inovasi pelajar

Pn. Norhasimah Binti Ibrahim memberikan penerangan mengenai penandaan anak kunci asrama wanita kepada penyelia asrama dan pengawal keselamatan serta pengawalan anak kunci tersebut.

Penyelia Asrama Pn. Siti Rodiah Binti Hamid membawa Pegawai Audit MPC melawat kawasan bilik wanita serta memberi penerangan mengenai pelaksanaan amalan 5S
  

Sesi gambar bersama Jawatankuasa Induk dan Pelaksana Amalan 5S IKBN Seri Iskandar bersama Pegawai Audit ( MPC ) setelah berjaya memperbaharui Sijil Amalan 5S kali Kedua.