Jumaat, 14 September 2012

GOTONG ROYONG PERDANA 5S

GOTONG-ROYONG PERDANA AMALAN 5S KALI KEDUA
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA SERI ISKANDAR, PERAK
IKBN SERI ISKANDAR 14 Sept. - Amalan bergotong-royong perlu dikekalkan kerana ia boleh mengukuhkan ikatan persahabatan dan hubungan kerjasama sesama kita yang sekarang ini berdepan arus pemodenan dan sering kesuntukan waktu untuk menjalankan aktiviti seperti ini. Jesteru itu, IKBN Seri Iskandar mengambil anisiatif dengan mengadakan program gotong-royong perdana kali kedua persekitaran berkualiti amalan 5S pada 11-12 September 2012.  Sebelum program dijalankan, majlis perasmian telah diadakan di mana Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan Latihan, En. Amir-Kharul Bin Daud selaku koordinator amalan 5S hadir bersama Timbalan Pengarah, Bahagian Hal Ehwal Pelajar, En. Mohd Adzlee@Lee, Ketua Jabatan Teknologi Maklumat, En. Ahmad Fairuz Bin Saad, semua kakitangan dan pelajar.

Program gotong-royong ini merangkumi semua sektor di mana pelajar akan dibahagikan mengikut sektor masing-masing. Tujuan utama program ini dijalankan adalah untuk menghadapi audit amalan 5S oleh pihak MPC bagi memperbaharui sijil 5S yang akan tamat tempoh pengesahan.

Semua pelajar dan kakitangan berkumpul di padang kawad bagi mendengar amanat oleh Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan Latihan, En. Amir-Kharul Bin Daud.


En. Jamaludin Bin Tahrim membaca senarai nama pelajar untuk dibahagikan mengikut sektor masing-masing.

Ketua Sektor 4 En. Ahmad Fairuz Bin Saad bersama Pn. Emiyusida Bt. Yaacob memberi taklimat kepada pelajar sebelum memulakan gotong-royong.

Pelajar sedang membersihkan sawang yang berada di lampu

Pelajar bertungkus-lumus membuang air kolam ikan untuk dibersihkan kerana berlumut dan kotor.
Pelajar membersihkan habuk yang terlekat di bahagian pintu utama pentadbiran.

Pelajar sedang menyusun fail-fail pentadbiran dan kewangan yang tidak aktif di stor supaya ianya dalam keadaan kemas dan tersusun.

Pelajar sedang mengasingkan peralatan yang rosak di bengkel Audio Visual.

Pelajar sedang mengemas dan mengikat kabel komputer serta melebelkan semula kedudukan peralatan yang bergerak makmal komputer.

Cik Usah Setiausaha Induk Amalan 5S sedang mengemaskini maklumat di Sudut 5S.