Isnin, 26 Mac 2012

PRA AUDIT AMALAN 5S DI ASRAMA


27.3.2012 - Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar telah mengadakan Pra Audit Amalan 5S dari pihak MPC pada 26.3.2012 bagi kesinambungan pensijilan amalan 5S di kawasan asrama. Sebelum itu, sesi taklimat dari pihak IKBNSI telah diadakan di Bilik Mesyuarat yang dihadiri oleh Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan latihan, En. Amir-Kharul Bin Daud selaku koordinator amalan 5S bersama Jawatankuasa Induk 5S. Taklimat ini telah dibentangkan oleh Pn. Nur Ishah Bt. Ishak selaku Jawatankuasa Latihan yang merangkumi pelaksanaan amalan 5S dan dokumentasi. Sesi penutup audit oleh pihak MPC telah dibuat di mana keseluruhannya amalan 5S di asrama kurang memuaskan dan banyak teguran telah ditimbulkan. Selepas itu, sesi bergambar telah diadakan di ruang legar Bahagian Pentadbiran Dan Kewangan.


Sebahagian Jawatankuasa Induk Pelaksana 5S yang hadir di sesi taklimat Pra Audit 5S.


Pegawai Audit telah di bawa ke asrama perempuan bagi melihat pelaksanaan amalan 5S dilaksanakan.


Pegawai Audit telah memberi komen mengenai pelaksanaan amalan 5S di Bilik Peralatan Sukan dan Rekreasi kepada Pn. Nurul Ain Fatma selaku pemilik bilik tersebut.


En. Fakhrurrazi selaku Penyelia Asrama Lelaki telah memberi taklimat kepada pegawai Audit mengenai susunatur kunci setiap bilik.


Pegawai Audit telah memberi komen dan teguran mengenai kebersihan di bilik ini serta label setiap peralatan elektrik yang sediada.


En. Fakrurrazi telah memberi sedikit penerangan dan taklimat kepada En. Amir-Kharul Bin Daud dan Pegawai Audit MPC mengenai pelaksanaan amalan 5S di asrama dan perubahan yang patut dilakukan.


Sesi bergambar telah diadakan di ruang legar Bahagian Pentadbiran Dan Kewangan.